Lajvets historia

Lajv, eller levande rollspel som det även heter, härstammar ifrån engelskans LARP vilket står för Live Action Roleplay. Lajvandet i sig själv uppkom som en utstickargren ifrån rollspelshobbyn. I både rollspel och lajv tar man på sig en roll av en annan person, ungefär som teater. Skillnaden är då man använder sig utav redskap i lajv medans man sällan behöver sådant i rollspel.

4653512-aggressive-medieval-groupLajvet började på sent 70-tal, kort därefter kom det till Sverige under 80-talet. De första lajvenemangen var fantasyrollspel av olika slag. Det var först på tidigt 90-tal som de första stora lajvevenemangen började med uppemot 1000 deltagare. Under sena 90-talet började fler genrer dyka upp på lajvscenen. Teman som postapokalyptiskt och lovecraftianinspirerade lajv började komma fram. Idag så finns det lajv som täcker en stor rad olika teman, allt ifrån vampyrer till steampunk. Det finns även historiska lajv som är mer av en återskapesle av hur man levde och hur saker och ting såg ut under en viss tidsperiod.

De som arrangerar dessa lajvevenemang är antingen en formell organisation eller medlemsorganisation till Sverok. Idag är Sverok den största föreningen för spel, rollspel, lajv m.m. Det finns även informella arrangemang bestående kompisgäng som åker till lajvplatser. Dessa följen kan vara allt ifrån banditgrupp till ett kompani av soldater.

De flesta lajv brukar vara antingen vara en del av en levande kampanj, vision eller följa en fictionsidé. Detta menas då att de följer en världs handlingar eller är direkt en del av världens händelser.