Olika lajv genrer

Lajv är en väldigt bred hobby där utövandet i grunden alltid är liknande men världarna och spelreglerna kan skilja sig stort mellan genrer. 

Fantasylajv

Fantasy makeupDetta är den vanligaste typen av lajv och nog den som flest tänker på då de hör ordet. Detta kan i sin tur delas in i många olika kategorier, bland annat i vilken värld de utspelar sig i. Vissa av världarna är skapta just för att spela i medan vissa är baserad på böcker eller till och med helt improviserade på plats.

Hur avancerad världen är varierar kraftigt. Vissa kan vara som våran med en del magiska inslag och vissa är som Sagan om ringen fulla med olika raser och magier.

Vampyrlajv

Vampyrlajv beskriver sig självt, det som lajven i denna kategori har gemensamt är att de innehåller vampyrer. Även här kan världen variera kraftigt. Vissa utspelar sig i väldigt gotisk stil men andra kan utspela sig i allt från Las Vegas på 60-talet till en norrländsk by i nutid.

Det viktiga är som alltid att verkligen leva sig in i rollen och veta hur världen fungerar. Det betyder att om man ska till Las Vegas på 60-talet efterforskar och tränar man på poker. Man lär sig om casinokulturen och kläderna för tidsåldern.Detta gäller oavsett vilken genre man spelar och är en av grunderna i lajv.

Postapokalyptiskt lajv

Denna typ av lajv utspelar sig efter världens undergång. Då samhället har kollapsat och ingenting är sig likt. Variationen i hur världen ser ut är väldigt stor här. Vissa kan innehålla inslag av fantasy med monster eller nya raser som har skapats på grund av det som förstörde världen. Till exempel mutanter skapade på grund av strålningen från atombomber. Det kan också variera när detta utspelar sig vilket påverkar hur spelet och kulturen utvecklas. Utspelar sig spelet i framtiden kan samhället ha kollapsat medans det fortfarande finns teknik som vi inte kunnat drömma om.