Quidditch på riktigt

Quidditch, den populäraste sporten inom trollkarlsvärlden i böckerna och filmerna om Harry Potter, har numera tagit sig ut ur boksidorna och tv-rutorna och in i verkligheten. För den som vill skapa sitt eget quidditchlag är detta alltså fullt möjligt och det finns till och med ett världsmästerskap att sikta mot.

Hur spelar man?

quidditchTill stor del är reglerna i den quidditch du själv kan spela som den ifrån Harry Potter-världen, men självfallet har vissa justeringar behövts göras, eftersom vi bland annat inte kan flyga på kvastar på riktigt. Dock så använder man sig fortfarande av kvastar medans när man spelar, som man kutar runt med emellan benen. Kvasten har egentligen ingen annan funktion än att göra sporten mer lik den quidditch vi alla läst om, och att göra det lite krångligare att spring, kan vi anta. Varje lag har 8 till 10 spelare på planen och alla spelare har sina egna uppgifter på planen, precis som sig bör med andra ord. Den viktigaste positionen inom ett lag är sökaren, den spelare som jagar kvicken, och det lag vars sökare lyckas fånga denna tilldelas därefter 150 poäng, samtidigt som matchen därmed automatiskt är över. I majoriteten av alla matcher så vinner det lag som lyckas fånga kvicken, men det finns även fall där det andra laget gjort såpass många mål att de ändå har vunnit.

Lite som lajv

På något vis känns det också lite som att lajva när man spelar quidditch. Man kliver helt plötsligt in i ett scenario som känns direkt taget ur Harry Potter-böckerna och fylls på detta vis med lite mera magi i vardagen. De finns faktiskt de som kombinerar sporten med att verkligen låtsas att man befinner sig just i denna värld, något som vi faktiskt är sugna på att själva testa på!

VM i quidditch

För de lag som inte enbart spelar för sitt höga nöjes skull så finns även VM att sikta på i quidditch. Just ni tilldelas inte vi i Sverige några direktplatser till VM, då vi i nuläget ses som ett utvecklingsland, men vi har ändå förutsättningar att kvalificera oss genom att kvala. Nedanför kan du se ett klipp ifrån en match under förra årets upplaga utav VM, där två utav de absoluta topplagen möts.

En bra bit bakom täten

Det kommer nog dock dröja ett bra tag innan vi får se quidditchen nå samma nivå av erkännande som mera vedertagna sporter, med allt som hör därtill, om det ens någonsin kommer inträffa. Fans av sporten kan dock bara kämpa vidare och hoppas, för en sak är klar – Quidditch gör minst sagt världen till en lite bättre plats! Och det gör väl mödan värt i de allra flesta lägen!? Eller hur?